Vaikuttaminen on välittämistä – Muuttajat-videosarja esittelee neljä rohkeaa nuorta

”Ei maailma muutu silloin kun meitä huvittaa, vaan juuri silloin kun itsestämme muutoksen haluamme aloittaa”, sanoo Mohamed Yousif, yksi nuorista, joka on mukana Helinä Rautavaaran museon tuottamassa Muuttajat-videosarjassa.

Videoissa ääneen pääsevät nuoret vaikuttajat ja maahanmuuttajataustaiset nuoret. He pohtivat mitä vaikuttaminen on, mikä on heille tärkeää ja mitkä asiat tekevät heistä heidät sekä sitä, miten yhdellä ihmisellä voi olla monta identiteettiä.

Mukana videoilla ovat:

Zahra Karimy

”Mä haluaisin vaikuttaa siihen, että minä olisin yhtä suomalainen kuin Maija tai Pekka.”

Zahra on jo 14- vuotiaasta lähtien tehnyt monipuolista vaikuttamistyötä; ollut juontamassa erilaisia poliittisia sekä yhteiskunnallisia keskusteluja Suomi-areenassa, vaalipaneeleissa sekä ollut Ylellä uutistenlukijana lukemassa persiankielisiä uutisia. Zahra haluaisi vaikuttaa muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja suomalaisuuden määritelmään. Hän kertoo omalla videollaan tarkemmin miten toivoisi tulevansa kohdatuksi omana itsenään – yksilönä, jolla on paljon mielipiteitä ja joka puhuu paljon.

Zabi Yawari

”Vaikuttaminen on välittämistä. Sitä, että ajattelee mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja tekee sen eteen jotain.”

Zabi on 30-vuotias yhteisöpedagogi ja innokas futiksen pelaaja Vantaalta. Hän on syntynyt Afganistanissa ja tullut perheensä kanssa Suomeen 16 vuotta sitten. Zabi tekee töitä lastensuojelussa, toimii järjestöaktiivina ja on mukana politiikassa. Hän ihailee ihmisiä, jotka jaksavat väsymättä taistella yhdenvertaisuuden puolesta.

Ahmad Hosseini

’’Mun mielestä hyvä lähtökohta lähteä liikkeelle on, että tekee ensin sen muutoksen itsessään. Vasta sen jälkeen sitten yhteiskunnassa ja muihin ihmisiin.”

Ahmad on 22-vuotias helsinkiläinen yhteisöpedagogian opiskelija. Hän saapui Suomeen viisi vuotta sitten ja on ammatiltaan myös lähihoitaja sekä toimii eri järjestöissä luottamustehtävissä. Lisäksi Ahmad urheilee aktiivisesti ja haaveilee oman kirjan kirjoittamisesta. Ahmad tiesi jo kauan sitten haluavansa vaikuttaa yhteiskuntaan, mutta ei aluksi tiennyt mistä aloittaa. Videollaan hän kertoo, mitä vaikuttaminen tänä päivänä merkitsee hänelle, miten hän itse vaikuttaa ja mitä hän ei ikinä haluaisi muuttaa itsessään.

Mohamed Yousif

”Todellisuus on se, että olemme kaikki samanarvoisia.”

Mohamed on 24-vuotias sudanilaistaustainen suomalainen, joka asuu Tampereella. Hän on lähihoitaja, nuorisotyöntekijä, ihmisoikeusaktivisti sekä taksiliikenneyrittäjä, joka rakastaa myös runojen kirjoittamista! Nuorisotyössä Mohamed on kannustanut nuoria haastamaan itseään ja ympäristöään, jotta he oppisivat rakentamaan omaa identiteettiään. Mohamedin mukaan minäkuva ei ole koskaan valmis, vaan se rakentuu elämän aikana: siitä poistuu jotain ja siihen tulee jotain lisää.

”Ystävyys, rakkaus, ilo – ovat rauhan suurimmat symbolit”, Mohamed muistuttaa.

***

Helinä Rautavaaran museo osallistuu Olen eurooppalainen -hankkeeseen Muuttajat-videosarjan lisäksi pedagogisen  empatiapelin avulla. Empatiapelin kanssa suunnataan syksyllä 2021 maaseutujen kouluihin, ja sen avulla museo kertoo nuorille maahanmuuttoon liittyvistä teemoista, ja nuoret pääsevät esimerkiksi tuntemaan, millaista on hakea oleskelulupaa Suomesta.

 

Previous story Back Next story Forward