”Parhaista podcasteista löytää uusia näkökulmia” – Somalia-verkoston podcast-työpajassa pohdittiin identiteettiä ja keskustelutaitoja

Haluaisitko aloittaa podcastin, mutta et tiedä, miten pääsisit alkuun? Et ole yksin! Podcastien suosio kasvaa vuosi vuodelta erityisesti nuorten keskuudessa, kertoo Reutersin Uutismedia verkossa 2020 -tutkimus.

Oman podcastin aloittaminen on helppo ja vaikuttava tapa tuoda esiin itselle tärkeitä aiheita – tai antaa tilaa kiinnostaville vieraille. Aiheen ja näkökulman valitsemisessa vain mielikuvitus on rajana. Podcasteissa pääsevät ääneen myös sellaiset ihmiset, joiden ääni ei useinkaan perinteisessä mediassa kuulu.

Podcastin tekemiseen liittyviä ajatuksia ja käytännön asioita pohdittiin Suomen Somalia-verkoston podcast-työpajassa yhdessä Kh4nvision-podcastista tutun Muttaqi Khanin ja runoilija-aktivisti Nahla Hewidyn kanssa.

Hyvä keskustelu on avointa ja kunnioittavaa

Khanin Kh4nvision-podcast nostaa esiin ihmisten kertomatta jääneitä tarinoita heidän itsensä kertomina. Jokaisessa jaksossa on kiinnostava vieras, joka keskustelee Khanin kanssa itselleen merkityksellisestä asiasta. Aiheet vaihtelevat kevyemmistä hyvin syvällisiin: Khan puhuu vieraiden kanssa esimerkiksi politiikasta, uskonnosta ja mitä erilaisimmista harrastuksista. Lähes poikkeuksetta yli tunnin mittaiset jaksot takaavat, että aiheita päästään käsittelemään monelta kantilta.

Khanin mielestä podcastin tekemiseen liittyy paljon hienoja hetkiä vieraan tapaamisesta valmiin jakson julkaisuun. Yksi parhaista on tämä: ”Kun on käynyt intensiivisen keskustelun, jossa on tullut hyviä pointteja. Rakastan sitä fiilistä.”

Khan on kehittänyt sosiaalisia taitojaan pienestä pitäen. Bangladeshilaistaustaisen nuorukaisen vanhemmat muuttivat alun perin Suomeen opintojen perässä. Useat muutot kaupungista toiseen lapsena tarkoittivat, että Khanin oli jatkuvasti tutustuttava uusiin ihmisiin ja hankittava kavereita monenlaisista ympäristöistä.

Nuorena hankituista taidoista on ollut hyötyä, kun Khan on haastatellut erilaisia ja eri taustoista tulevia ihmisiä podcastiinsa. Khan muistuttaa, että keskustelutaitoja voi ja kannattaa harjoitella läpi elämän. Keskusteluihin on tärkeää lähteä avoimin mielin.

”Jos joku haluaa ymmärtää väärin, se on tosi helppoa. Mutta pystymmekö ymmärtämään oikein ja tekemään vasta sitten päätöksen, olemmeko samaa mieltä? Keskusteluja pitää käydä, mutta oikealla tavalla, kunnioittaen toisia ihmisiä ja vilpittömästi”, Khan pohtii.

Podcastin tekeminen on opettanut hänelle, miten luodaan turvallinen ympäristö, jossa keskustelukumppani uskaltaa kertoa avoimesti itsestään ja kokemuksistaan.

Identiteetti on ennen kaikkea oma käsitys itsestä

Somalia-verkoston podcast-työpajassa keskusteltiin myös erilaisista identiteeteistä. Khan kertoo omasta moniulotteisesta identiteetistään, joka on muovautunut esimerkiksi yläkouluiän gangsta rap -piireissä, helsinkiläisessä eliittilukiossa, Lontoossa eurooppalaiseen muslimi-identiteettiin tutustuen sekä luovien harrastusten parissa.

Khan kokee itsensä enemmän helsinkiläiseksi kuin suomalaiseksi: Helsingissä on ”oma vibansa”. Hänelle ei ole oikeastaan väliä, näkeekö joku toinen hänet suomalaisena, vaan hän on pyrkinyt pääsemään yli tällaisesta keskustelusta. Jokainen saa määritellä oman identiteettinsä itse.

Myös Kh4nvision-podcastissa liikutaan identiteettiin liittyvien teemojen ympärillä. Podcastin taustalla onkin kiinnostus sitä kohtaan, millainen on paras tapa elää elämää. Jokaisella vieraalla on siihen oma vastauksensa.

”Kenelläkään ei ole mitään absoluuttista totuutta, vaan balanssi rakentuu omien rajojen ja vahvuuksien mukaan”, Khan miettii.

Keskustelun ja uuden oppimisen kautta hän on oivaltanut, että ihmiset ovat erilaisia ja löytävät merkityksiä eri asioista.

Rohkeasti kohti (podcast-)unelmia

Podcast-työpaja tarjoaa myös käytännön vinkkejä siihen, mitä podcastin aloittaminen vaatii. Khan antaa suosituksia hyvistä, pieneenkin budjettiin sopivista tarvikkeista ja julkaisualustoista.

Puhelimella äänitettävän ja YouTubessa julkaistavan podcastin aloittamiseen ei tarvita välttämättä ollenkaan rahaa. Erilaisia podcastaamiseen tarkoitettuja mikrofoneja löytyy laajalla hintahaitarilla. Niitä kannattaa etsiä myös käytettyinä, Khan vinkkaa. Netistä löytyy loputtomasti tietoa podcastin aloittamisen avuksi, ja Khan kehottaakin tutustumaan esimerkiksi erilaisiin YouTube-tutoriaaleihin ja verkkokursseihin.

Vaikka podcastaamisesta voi halutessaan saada itselleen välineharrastuksen, hyvät tarvikkeet yksinään riitä.

”Pääasia on tarina ja juoni: alku, keskikohta ja loppu”, Khan huomauttaa.

Podcastin suunnitteleminen kannattaa aloittaa kehittämällä toimiva konsepti. Pohtimisen arvoisia kysymyksiä ovat esimerkiksi se, kenelle podcastia tekee, miksi ja mikä ohjelman tavoite on. Tässä voi auttaa se, että kuuntelee itselle mieluisia podcasteja miettien samalla, mikä niissä toimii ja mitä piirteitä niistä voisi hyödyntää omassa ohjelmassa. Tarkoitus ei ole kopioida toisten työtä sellaisenaan. Khan vertaa prosessia pizzan valmistamiseen: pohja on sama, mutta jokainen lisää mukaan omat täytteensä.

Jos ei tiedä mitä haluaa, kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia asioita. Kokeileminen on ainut tapa löytää omat vahvuutensa ja ne asiat, joiden tekemisestä nauttii. Itseään kohtaan täytyy muistaa olla myös armollinen.

”Kaiken pitää tapahtua hyvällä fiiliksellä. Jos jokin asia vahingoittaa terveyttäsi tai mielentilaasi, se ei ole sen arvoista”, Khan muistuttaa.

Työpajan lopussa Khan antaa vielä muutamia elämänohjeita nuorelle, joka haaveilee omasta podcastista. Hyvä työmoraali ja ahkeruus auttavat sekä podcastin tekemisessä että elämässä yleensä. Kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.

Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä olemaan hyvä ihminen – riippumatta siitä, mitä tekee. ”Ole ystävällinen ja kunnioittava, sillä pääsee jo tosi pitkälle”, Khan summaa.

Suomen Somalia-verkoston ja MEH ry:n Olen eurooppalainen – myös sosiaalisessa mediassa -yhteishankkeessa sosiaalisen median vaikuttajat ja eritaustaiset nuoret kohtaavat toisensa työpajoissa, joissa käsitellään maahanmuuttoon ja suvaitsevaisuuteen liittyviä aiheita sosiaalisen median ja itseilmaisun näkökulmista. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja avarakatseisuutta nuorten keskuudessa ja tarjota keinoja siihen, miten tuoda esille näkemyksiään maahanmuutosta ja ilmaista itseään sosiaalisessa mediassa.

Tallenteen keväällä 2021 järjestetystä työpajasta voit katsoa Suomen Somalia-verkoston Instagram-tililtä. Vinkit podcastaamisen aloittamiseen näet Olen eurooppalainen -hankkeen Instagramista.

Lisää nuorten ihmisten ajatuksia identiteetin rakentumisesta Olen eurooppalainen -sivuston videoilla.

Previous story Back Next story Forward