Muuttajat-videosarja: Zahra Karimy – ’’Mä edustan itseäni’’

’’Vaikuttamista on se, että sä omassa arkielämässä teet pieniä tekoja, esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnan eteen. Niin se on jo isoa vaikuttamista”, sanoo Zahra Karimy.

Zahran ollessa esikoulussa, jossain päin maailmaa oli tapahtunut terrori-isku. Koska iskun tekijällä oli ollut sama uskonto kuin hänellä, oli esikoulun opettaja alkanut kysellä alle kouluikäiseltä Zahralta mielipidettä tapahtuneesta. Tilanne oli tuntunut pienestä lapsesta todella hämmentävältä.

”Se oli tosi outoa, koska en mä nyt edusta mitään tiettyä uskontoa. Mä edustan itseäni.”

Tämä muisto nousi Zahralla mieleen, kun keskustelu kääntyi identiteetteihin. Zahran mielestä identiteetti ei ole koskaan valmis, vaan muovautuu elämän aikana. Hän haluaisi tulla nähdyksi suomalaisena yksilönä, jolla on paljon mielipiteitä ja jonka juuret ovat Afganistanista.

Zahra kuitenkin kokee, että hänet nähdään monesti jonkinlaisena maahanmuuttajien edustajana. Hän painottaa, ettei edusta mitään tiettyä ryhmää tai uskontoa, vaan omaa itseään. Zahran mielestä identiteettejä voi olla monia: esimerkiksi millainen hän itse haluaisi olla ja miten muut näkevät hänet.

”Mä haluaisin vaikuttaa siihen, että minä olisin yhtä suomalainen kuin Maija tai Pekka.”

Zahra on 18-vuotias abiturientti, joka on jo 14- vuotiaasta lähtien tehnyt monipuolista vaikuttamistyötä: ollut juontamassa erilaisia poliittisia sekä yhteiskunnallisia keskusteluja Suomi-areenassa, vaalipaneeleissa ja Ylellä uutistenlukijana lukemassa persiankielisiä uutisia. Hän on nuoresta iästään huolimatta joutunut kohtaamaan vihapuhetta, mutta ei ole antanut sen lannistaa itseään. Tällä hetkellä Zahra haluaisi vaikuttaa suomalaisuuden määritelmään, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja kestävään talouteen.

Zahran kokee, että vaikuttaminen käsitetään monesti vain julkisina toimina, mutta hänen mielestään se voi olla myös paljon muuta, kuten pieniä päivittäisiä tekoja ilmastonmuutoksen torjunnan eteen ja tiedon jakamista sosiaalisessa mediassa.

”Identiteetti ei oo koskaan valmis, se aina rakentuu iän ja elämänkokemuksen myötä”, Zahra sanoo.

Helinä Rautavaaran museon Muuttajat-videosarjassa inspiroivat nuoret pohtivat ja kyseenalaistavat rohkeasti haastavaa identiteetin käsitettä ja vaikuttamisen keinoja.

Previous story Back Next story Forward