Muuttajat-videosarja: Zabi Yawari – ”Mä haluun, että meillä on rauha’’

”Vaikuttaminen on sitä, että tekee itsensä ja muiden hyväksi jotain”, sanoo Zabi Yawari.

Zabi on 30-vuotias yhteisöpedagogi ja innokas jalkapalloilija Vantaalta. Hän on syntynyt Afganistanissa ja tullut perheensä kanssa Suomeen 16 vuotta sitten. Zabille tärkeitä asioita ovat terveys, rauha, perhe, ystävät sekä työyhteisö.

Tällä hetkellä Zabi toimii järjestöaktiivina ja työskentelee lastensuojelussa sekä on mukana politiikassa. Hän ihailee ihmisiä, jotka jaksavat väsymättä taistella yhdenvertaisuuden puolesta.

Entä sitten vaikuttaminen? Zabille vaikuttaminen merkitsee kahta asiaa: aktivismia ja välittämistä. Vaikuttaminen on sitä, että tekee asioita itsensä ja muiden hyväksi, ja taistelu epäoikeudenmukaisuutta vastaan on Zabille tärkeää.

”Vaikuttaminen on välittämistä. Sitä, että ajattelee mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja tekee sen eteen jotain.”

Inhimillisempi maahanmuuttopolitiikka on yksi niistä asioista, joihin Zabi haluaa vaikuttaa. Hän tekeekin töitä sen puolesta, että perheitä ei hajotettaisi ja ihmisten ei tarvitsisi odottaa oleskelulupapäätöksiä monia vuosia. Zabi painottaa, miten vaikeaa monien on edes kuvitella sitä epätietoisuutta ja epävarmuutta, jota lupapäätöstä odottavat joutuvat kokemaan.

Entä mitä on hyvä elämä Zabin mielestä? Yksinkertaisuudessaan sitä, että ihminen voi hyvin! Tämä hyvinvointi heijastuu sitten yksilön ulkopuolelta yhteiskuntaan ja koko maailmaan. Haaveilu on myös tärkeää – Zabi haaveileekin omasta kotitalosta, lapsista ja matkustamisesta.

’’Mä haluun, että meillä on rauha. Ihan jokaisella ihmisellä maan päällä.”

Helinä Rautavaaran museon Muuttajat-videosarjassa inspiroivat nuoret pohtivat ja kyseenalaistavat rohkeasti haastavaa identiteetin käsitettä ja vaikuttamisen keinoja.

Previous story Back Next story Forward