Muuttajat-videosarja: Mohamed Yousif – ”Mustekala pärjää kaikkialla”

”Todellisuus on se, että olemme kaikki samanarvoisia”, sanoo Mohamed Yousifin.

Mohamedin elämää ohjaavat arvot, jotka perustuvat siihen, miten hän suhtautuu muihin ihmisiin ja eläimiin. Hänelle on tärkeää kunnioittaa muita ja että muut kunnioittavat häntä. Mohamed on 24-vuotias sudanilaistaustainen suomalainen, joka asuu Tampereella. Hän on lähihoitaja, nuorisotyöntekijä, ihmisoikeusaktivisti sekä taksiliikenneyrittäjä, joka rakastaa myös runojen kirjoittamista.

Nuorisotyön kautta Mohamed on oppinut tuntemaan erilaisia ihmisiä. Hän auttaa nuoria rakentamaan omaa identiteettiään ja rohkaisee heitä haastamaan itseään ja elinympäristöään. Työn ohella myös Mohamedin oma identiteetti on kehittynyt ja saanut uusia puolia.

”Minäkuva ei ole koskaan valmis. Se rakentuu ja uudistuu; siitä poistuu jotain ja siihen tulee lisää asioita. Ja se on se, mikä tekee identiteetin määrittelemisestä todella vaikeaa”, Mohamed  kertoo. Minäkuvaan tulee lisää ulottuvuuksia ja siitä poistuu asioita. Tämä tekeekin hänen mielestään identiteetin määrittelemisestä todella haastavaa.

Kysymykseen ”Mikä tekee susta just sut?” Mohamed vastaa, että on yhdistänyt suomalaisesta ja sudanilaisesta kulttuurista hyviä puolia ja tämä on tehnyt hänestä sen, mitä hän nyt on. Mohamedia ei siis tunnistakaan pelkkänä sudanilaisena tai suomalaisena, vaan hän on omien sanojensa mukaan turvallista välimaastoa.

Entä mikä on otsikossa mainittu mustekala? Mohamed muistelee, miten eräs luokanopettaja kutsui häntä aina mustekalaksi. Opettaja oli sanonut Mohamedista, että aivan kuten mustekelat, hän pärjää kaikissa paikoissa. Tämä muisto on toiminut Mohamedilla kannustimena elämässä.

Vaikuttamisen suurimpana haasteena Mohamed pitää sitä, jos läheiset ihmiset eivät hyväksy niitä asioita, joita on tekemässä. Joskus ympärillä olevat ihmiset saattavat myös osoittaa vastustusta, koska ovat huolissaan läheisensä jaksamisesta ja mahdollisesta kohtaamasta vihapuheesta. Kuitenkin se, että uskoo siihen mitä tekee, tuo Mohamedin mielestä erityistä voimaa ja jaksamista vaikuttamiseen.

”Mä olen tyytyväinen siihen ihmiseen mikä mun sisällä elää…siis kaikin puolin tyytyväinen.’’

Helinä Rautavaaran museon Muuttajat-videosarjassa inspiroivat nuoret pohtivat ja kyseenalaistavat rohkeasti haastavaa identiteetin käsitettä ja vaikuttamisen keinoja.

Previous story Back Next story Forward