“Mistä olet kotoisin?” – nuorten ajatuksia monikulttuurisesta identiteetistä


Nuoret eurooppalaiset pohtivat Migration Mattersin Olen eurooppalainen -kampanjan videolla sitä, mihin he kuuluvat, miten monikulttuurinen identiteetti näkyy arjessa sekä millaisia ennakkoluuloja ja oletuksia valtaväestöllä on heistä. Ja, miltä tuntuu kun kuuluminen ympäröivään yhteiskuntaan kyseenalaistetaan.

”Yhteiskunnan kertoessa jo varhaisessa vaiheessa, etten ole kotoisin täältä, saa se minut miettimään: jos en kuulu tänne, niin minne”, toteaa 27-vuotias Wanda videolla.

”Sillä, että tunnet kuuluvasi jonnekin ei ole väliä, mikäli muut eivät usko sinun kuuluvan”, 23-vuotias Melis summaa.

Eri kulttuuripiirien vaikutuksessa eläminen on myös luonut toiseutta, kun esimerkiksi ei-kristillisiä perinteitä ei huomioida samalla tavalla yhteiskunnassa.

“Halusimme viettää vapaapäivän ramadanina, joka on meidän versiomme joulusta ja viettää sitä perheemme kanssa, mutta emme saaneet siihen lupaa”, toteaa Melis.

“Joulun jälkeen palasimme takaisin kouluun ja lapset puhuivat lahjoistaan. Mutta me emme viettäneet joulua emmekä saaneet lahjoja. Ja häpesin sitä välillä, joten valehtelin saaneeni paljon lahjoja”, kertoo Minh.

Tähän kulttuuriin kuulun

Monet kokevat ”mistä olet” -kysymyksen epämiellyttävänä ja hämmentävänä, sillä se muistuttaa näkyvästä erilaisuudesta ja luo tunteen siitä, ettei kuuluisi omaan kotimaahansa. Vaikka on kasvanut ja elänyt Suomessa, tulee edelleen nähtynä vieraana ja valtaväestön silmissä toisenlaisena.

”Yritin selittää ystävälleni, etten ole maahanmuuttaja. En ole ikinä ollut, sillä olen syntynyt täällä ja äitini on suomalainen. Tähän kulttuuriin kuulun. Ja hän kertoi minulle, että ei Naomi, sinä et ole suomalainen. Olet maahanmuuttaja täällä”, 27-vuotias Naomi kertoo.

Eri ihmisryhmien ja yksilöiden kategorisoiminen on eräänlainen vallankäytön muoto. Toisien esitetään kuuluvan suomalaisiin ja toiset rajataan suomalaisuuden ulkopuolelle. Ulkomaalaisen leima luokin kokemuksen ei-täysivaltaisesta yhteiskunnan jäsenyydestä.

“Muistan kuinka opettajani tiedusteli identiteettiäni. Hän kysyi oppitunnilla, sopisiko minulle heidän analysoida taustaani ja päättää olenko enemmän puolalainen tai vietnamilainen”, 18-vuotias Trang kertoo.

“On uuvuttavaa joutua jatkuvasti selittelemään ja perustelemaan itseään tai puhumaan yhteisön puolesta”, toteaa Melis

“Olen sitä mieltä, että jos tunnet olevasi kotona, niin kenenkään ei pitäisi kysyä, että mistä olet kotoisin”, toteaa Trang.

I am from here -videon on tuottanut Migration Matters Euroopan unionin tuella.

Previous story Back Next story Forward